Υποφέρετε από το τρίξιμο των δοντιών;

Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας που κοιμάστε ξυπνάτε από τον ήχο των δοντιών που τρίζουν, μπορεί να έχετε βρουξισμό, τον ιατρικό όρο για το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών.

Συμπτώματα Τρίγματος Δοντιών

Παρόλο που μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις συνήθειές τους στο τρίξιμο των δοντιών τους, μπορεί να εμφανίσουν ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα:

Αναφορές για τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών από τον σύντροφο ύπνου ενός ατόμου
Δόντια που είναι ραγισμένα, πελεκημένα ή χαλαρά
Φθαρμένο σμάλτο δοντιών
Πόνος ή ευαισθησία στα δόντια
Σφιχτοί μύες της γνάθου
Πόνος ή πόνος στο σαγόνι, στο πρόσωπο ή στον αυχένα
Ωταλγία
Πονοκέφαλο
Πονημένα ούλα
Διαταραχές ύπνου

Γιατί οι άνθρωποι Τρίζουν τα δόντια τους;

Αν και οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως τα αίτια του τριξίματος των δοντιών, οι μελέτες δείχνουν ότι ένας συνδυασμός φυσικών, ψυχολογικών και γενετικών παραγόντων μπορεί να είναι ο ένοχος. Υπάρχουν δύο τύποι τριξίματος δοντιών:

Ο ξύπνιος βρουξισμός, ο οποίος εμφανίζεται ως αποτέλεσμα άγχους, θυμού, έντασης ή απογοήτευσης
Ο βρουξισμός στον ύπνο, που είναι μια κινητική διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο. Αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή στα παιδιά, με 14 έως 20 τοις εκατό των προσβεβλημένων παιδιών ηλικίας κάτω των 11 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου.
Παράγοντες Κινδύνου για Τρίξιμο Δοντιών

Ο τύπος της προσωπικότητάς σας μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές σας να έχετε προβλήματα με το τρίξιμο των δοντιών. Άτομα με προσωπικότητα «τύπου Α», που είναι ιδιαίτερα δυναμικά και φιλόδοξα, τείνουν να υποφέρουν από την πάθηση. Μπορεί επίσης να συμβεί εάν ένα άτομο είναι ανήσυχο ή πολύ στρεσαρισμένο για την εργασία ή άλλες αγχωτικές καταστάσεις. Επιπλέον, η κατανάλωση ποτών με καφεΐνη ή το κάπνισμα τσιγάρων πριν τον ύπνο τείνει να αυξάνει το τρίξιμο των δοντιών.

Πώς γίνεται η διάγνωση του βρουξισμού;

Πολλοί άνθρωποι διαγιγνώσκονται με τρίξιμο δοντιών όταν επισκέπτονται τον οδοντίατρό τους. Ένας οδοντίατρος μπορεί συχνά να αναγνωρίσει σωματικά συμπτώματα του τριξίματος των δοντιών, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των δοντιών, όπως ραγισμένα ή σπασμένα δόντια. Οι εστιασμένες ακτινογραφίες μπορούν επίσης να αποκαλύψουν υποκείμενη βλάβη στα οστά, τα δόντια και τους ιστούς του προσώπου και του στόματος. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να παρακολουθεί τα δόντια σας κατά τη διάρκεια περισσότερων από μία επισκέψεων στο ιατρείο, επειδή συνήθως απαιτούνται πολλαπλές εξετάσεις για να γίνει μια σταθερή διάγνωση.

Υπάρχει Θεραπεία;

Μία από τις κύριες θεραπείες είναι να φοράτε μια ειδικά κατασκευασμένη συσκευή βρουξισμού, γνωστή και ως ορθωτική, η οποία μπορεί να προστατεύσει τα δόντια σας από το υπερβολικό σφίξιμο και τρίξιμο. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει ένα προστατευτικό στόματος που εφαρμόζει σωστά και άνετα. Άλλες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το τρίξιμο των δοντιών περιλαμβάνουν:

Διαχειριστείτε το επίπεδο άγχους σας. Το άγχος και ο θυμός μπορούν να συμβάλουν στο τρίξιμο των δοντιών σας. Η αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση ή η επίσκεψη σε έναν σύμβουλο, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος και να μάθετε τεχνικές χαλάρωσης.
Μην μασάτε μολύβια ή οτιδήποτε άλλο εκτός από φαγητό. Η τσίχλα μπορεί επίσης να επιδεινώσει το τρίξιμο των δοντιών επειδή η γνάθος σας συνηθίζει να σφίγγει όταν μασάτε τσίχλα.
Η βιοανάδραση μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να εκπαιδεύετε ξανά τους μυς της γνάθου σας για να αποφύγετε το τρίξιμο και το σφίξιμο.
Η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως τα μυοχαλαρωτικά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άλεσης. Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για το ποια θεραπευτική προσέγγιση είναι η καλύτερη για εσάς και την οδοντική σας υγεία.