Μέρος της ενηλικίωσης είναι να βγάλετε τους φρονιμίτες σας, και για πολλούς ανθρώπους, το ίδιο ισχύει και για την αφαίρεσή τους. Είτε είστε νεότεροι είτε μεγαλύτεροι, εάν πρέπει να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες σας, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε.
Τι είναι οι φρονιμίτες;
Οι φρονιμίτες είναι το τρίτο σετ γομφίων σας. Αναπτύσσονται στο πίσω μέρος του στόματός σας, συνήθως όταν είστε μεταξύ 17 και 25 ετών. Επειδή αυτά τα δόντια μεγαλώνουν πολύ αργότερα από τα άλλα μόνιμα δόντια σας, ονομάζονται φρονιμίτες.
Γιατί πρέπει να τα αφαιρέσω;
Προβλήματα μπορεί να προκύψουν όταν οι φρονιμίτες σας αρχίσουν να διαπερνούν το δέρμα. Πολλοί άνθρωποι έχουν μια πολύ μικρή γνάθο για να χωρέσουν άλλα τέσσερα δόντια και οι φρονιμίτες τους μπορεί να αναπτυχθούν σε μια ασυνήθιστη γωνία που πιέζει τα γύρω δόντια. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να διατηρήσετε τους φρονιμίτες καθαρούς επειδή είναι δύσκολο να τους φτάσετε όταν βουρτσίζετε και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα και απώλεια οστικής μάζας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φρονιμίτες δεν μπορούν να διαπεράσουν εντελώς το δέρμα και να παραμείνουν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος – αυτό που ο οδοντίατρός σας μπορεί να αναφέρει ως κρουστικό.
Τι συμβαίνει κατά την εξαγωγή φρονιμίτη;
Μερικές φορές οι εξαγωγές φρονιμιτών θα παραπέμπονται σε στοματοχειρουργό ανάλογα με τις χειρουργικές απαιτήσεις ή τις απαιτήσεις καταστολής.
Πριν από το χειρουργείο
Θα συναντηθείτε με τον οδοντίατρο, αυτός ή αυτή θα σας εξηγήσει τη διαδικασία και μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε απορία έχετε.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης
Μπορείτε να επιλέξετε να είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της εξαγωγής και να λαμβάνετε φάρμακα ώστε το στόμα σας να είναι μουδιασμένο και να μην αισθάνεστε πόνο. Ή μπορεί να αποφασίσετε να σας χορηγηθεί ηρεμιστική φαρμακευτική αγωγή, ώστε να είστε σε κατάσταση ύπνου και να μην αισθάνεστε πόνο καθώς αφαιρούνται οι φρονιμίτες σας.
Η φύση της χειρουργικής επέμβασης εξαγωγής θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα δόντια σας. Ο οδοντίατρος μπορεί να χρειαστεί να κόψει τα ούλα σας, να αφαιρέσει μικρά κομμάτια οστού ή να χωρίσει το δόντι σε μικρότερα τμήματα για να διευκολύνει την αφαίρεσή του. Μόλις εξαχθεί το δόντι, ο χειρουργός θα τοποθετήσει ράμματα στα ούλα σας για να το βοηθήσει να επουλωθεί.
Μετά την επέμβαση
Θα χρειαστείτε μια βόλτα για το σπίτι μετά την επέμβαση. Μπορεί να αισθάνεστε υπνηλία και να έχετε ήπιο πόνο ή δυσφορία, για τα οποία ο οδοντίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει παυσίπονα. Ο οδοντίατρός σας θα σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες για τη φροντίδα του στόματος και των ούλων σας ενώ θεραπεύονται.
Οδηγίες μετά την επέμβαση:
Εφαρμόστε πάγο στο πρόσωπο και το σαγόνι σας για να μειώσετε το πρήξιμο
Εφαρμόστε υγρή θερμότητα στο σαγόνι σας για να ανακουφίσετε τη μυϊκή δυσφορία
Πάρτε παυσίπονα όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο οδοντίατρός σας
Πίνετε πολλά υγρά
ΜΗΝ πίνετε από καλαμάκι γιατί μπορεί να αφαιρέσετε θρόμβους αίματος στα ούλα σας που χρειάζεστε για να επουλωθούν γρηγορότερα
Τρώτε μαλακά φαγητά
Αποφύγετε τις κολλώδεις, σκληρές ή τραγανές τροφές τις πρώτες μέρες
Ασκήστε το σαγόνι σας ανοιγοκλείνοντάς το συχνά
Βουρτσίστε τα δόντια σας τη δεύτερη μέρα
Ξεπλύνετε το στόμα σας, πολύ απαλά
ΜΗΝ γυρίζετε και ΜΗΝ φτύσετε πολύ τραχιά